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INTERPRETATION IC 90.1-2010-2 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2010 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: October 22, 2011 
 
Request from:  Kim E Shinn (kim.shinn@tlc-eng.com), TLC Engineering for Architecture, 6 
Cadillac Dr, Suite 200, Brentwood, TN 37027.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2010, Section 9.1.1, Exception (c), regarding the 
exception for health or safety lighting. 
  
Background: Lighting that is specifically designated as required by a health or life safety 
statute, ordinance, or regulation, is exempted from the Scope of the Standard. 
 
Interpretation: Lighting that is on an essential power system (emergency) circuit, that is 
specifically designated for egress path lighting or life safety, even though it provides part of the 
general illumination of a space, and is on during normal building operation, is exempted from the 
Scope of the Standard. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:   No (this answer applies to the 90.1-2004, 2007, and 2010 editions of the Standard) 
 
Comments:  Lighting that provides any part of the general illumination in the space must be 
included in LPD compliance calculations.  It is only lighting that is automatically off during 
normal building operation is exempted. 


